En kollektion av ullgarn färgade med naturliga färgämnen

De valda växtfärgerna har använts genom århundraden för deras hållbara egenskaper.

 Färgen fixeras med alun, som är ett giftfritt betningsmedel.

Indigo

Från Indigofera tinctoria eller centralamerikanska Indigofera suffruticosa – växternas blad extraheras indigofärg genom att lösa upp förstadiet Indigan i vatten och sedan oxidera fram pigmentet. Färgen är inte vattenlöslig, så man reducerar och oxiderar färgämnet under färgningsprocessen. Detta kallas kypfärgning. Det är en mer krävande process än färgning med betningsmedel, som man gör med andra växtfärger, och görs skilt.

Aurinkokehrä garn färgas med mexikansk Fair Trade producerat indigo.

Reseda

Reseda Luteola – latinska namnet hänvisar till luteolin, ett starkt och hållbart gult färgämne, som finns i växten. Den har odlats för färgningsändamål genom historien, särskilt för att den ger en klar, vacker grön då man överfärgar indigo.

wikipedia

Lacca

Laccifer lacca -sköldlusen producerar Lacca -färgämnet. Insekthonorna erövrar moderträdet och utsöndrar harts, som samlas från kvistarna. Färgämnet isoleras från hartsen. Av hartsen tillverkas schellack, som man använder till möbelpolering.

Krapp

Färgämnet utvinns från rötterna av Rubia tinctoria växten, som är besläktat med t.ex. vitmora. Den ger starka varma röda nyanser.

Shenet

Koschenill

Den klara kalla röda färgen färgas med koschenill, som utvinns från skalen av peruvianska sköldlusen Coccus cacti, som lever på kaktus blad. De härstammar från syd Amerika, och färgen används nyförtiden mycket till kosmetika.

Shenet