En kollektion av ullgarn färgade med naturliga färgämnen

Växtfärgerna, som är ekologiska och etiskt producerade, har underhundratals år använts på grund deras hållbara egenskaper.

 Färgen fixeras med alun, som är ett giftfritt betningsmedel.

indigo

Indigo

Från Indigofera tinctoria eller centralamerikanska Indigofera suffruticosa –växternas blad extraheras indigofärg genom att lösa upp förstadiet Indigan i vatten och sedan oxidera fram pigmentet. Färgen är inte vattenlöslig, så man reducerar och oxiderar färgämnet under färgningsprocessen, som kallas för kypfärgning. Processen, som görs separat, är mer krävande än färgning med betningsmedel, såsom man gör med andra växtfärger.

Aurinkokehräs garn färgas med mexikansk Fair Trade producerad indigo.

 

Reseda

Reseda luteola – latinska namnet hänvisar till luteolin, ett starkt och hållbart gult färgämne, som finns i växten. Den har odlats för färgningsändamål genom historien, särskilt för att den ger klar, vacker grön vid överfärgning av indigo.

wikipedia

Lacca

Laccifer lacca -sköldlusen producerar Lacca -färgämnet. Insekthonorna erövrar moderträdet och utsöndrar harts, som samlas från kvistarna. Färgämnet isoleras från hartsen. Av hartsen tillverkas schellack, som man använder för möbelpolering.

Krapp

Färgämnet utvinns från rötterna av Rubia tinctoria växten, som är släkt med t.ex. vitmoran. Den ger starka varma röda nyanser.

Shenet

Koschenill

Den klara och kalla röda färgen färgas med koschenill, som utvinns från skalen av peruanska sköldlusen Coccus cacti, som lever på kaktus blad. De härstammar från Sydamerika, och färgen används nuförtiden mycket för kosmetika.

Shenet