Ofta frågat

Innehåller garnet ull från andra fårraser?

Kamgarnet spinns i Pirtin Kehräämö i huvudsak av mjuk ull från finska får. Vid behov används dessutom ull från korsraser, som enligt spinneriets uppgifter utgör högst 30 % av ullen. Köttraserna har inte tillräckligt fin ull för kamgarn.

Varför får garnet inte tvättas i maskin?

Aurinkokehräs garn har inte superwash-behandling. Endast garn med superwash-behandling kan tvättas i maskin med normalprogram, men maskinens handtvättprogram är tillräckligt skonsamt även för obehandlade garn.

I superwash-behandlingen behandlas garnets yta med starka kemikalier varefter det ”begjuts” med en plastyta som hindrar ullen från att tova, men samtidigt går man även miste om garnets goda egenskaper. Superwash-behandlingen motsvarar således inte Aurikokehräs uppfattning om en ekologisk och hållbar textilproduktion.

Var spinns garnen?

Garnen spinns i Pirtin Kehräämö i S:t Michel, som sedan 1949 har förädlat finsk fårull.

Till hur stor del är produkterna av inhemskt fabrikat? Varifrån härstammat färgerna?

Den ull som används för garnen är till 100 % inhemsk och den spinns i Finland. Allt färgningsarbete utförs även i Finland. Endast färgerna kommer från utlandet: Indigo, som används för de blå nyanserna, är en Rättvis handel-produkt från Mexiko. De övriga växtfärgerna är franska och har GOTS ekocertifikat. De kalla röda nyanserna härstammar från insekter. Dessa har inte certifikat, men användningen av dessa är försvarbar på grund av att de är överlägset drygast och färgbeständigast.

Varför lönar det sig att föredra kamgarn färgat med naturfärger framom vanliga ullgarn?

Största delen av den fårull som används i Finland kommer från utlandet, medan åter största delen av ullen från finska får blir oanvänd. Genom att favorisera inhemsk, med naturfärger färgad ull säkerställer vi att lokal textilproduktion och lokalt kunnande bibehålls, att transporterna blir korta och att man känner produktionskedjans alla skeden.

Aurinkokehräs garn innehåller inte skadliga kemikalier och ullens alla naturliga egenskaper är bibehållna. Ullen är finsk fårull utan superwashbehandling, och innehåller varken nylon eller andra konstfibrer. Färgerna är koncentrat av naturfärgämnen såsom indigo och krapp (läs mera om färgerna här). Färgerna fixeras på garnet med betningsmedel, alun, som man traditionellt har använt i växtfärgning. Garnen innehåller ingenting annat, men trots det lyser garnen i många, vackra färger. Aurinkokehräs garn tillverkas så ekologiskt och hållbart som möjligt, det är Aurinkokehräs filosofi!

Är produkterna allergiframkallande?

Få människorna är allergiska mot fårull; det vill säga mot lanolinet som den innehåller, men för de flesta är Aurinkokehräs garn inte allergiframkallande. De innehåller inte kemiska behandlings- och appreteringsämnen, såsom t.ex. plastytor för superwash. Garnen kan till en början ha en svag fårdoft.

Sticks eller kliar garnet?

Till en början kan ullen något stickas, men materialet mjuknar i användning på ett par veckor! Ullen från finska får har en mjuk kvalitet och för kamgarnen väljs endast den finaste ullen. Kamgarnet är ett speciellt mjukt garn eftersom man från ullen har kammat bort de korta, stickiga fibrerna.

Hur ska man sköta ullplagg?

Ullplagg rengör man bäst genom vädring, eftersom ull rengör sig av sig själv i uteluft. Ett nedsmutsat ullplagg tvättas för hand eller vid behov i maskin med handtvättprogrammet (inte fintvättprogrammet!) och med ett neutralt fintvättmedel. Det är viktigt att torka ullplagg plant, inte hängande, och att forma plagget genast efter tvätt. Ull tål vattentvätt bra. Ull är delikatess för pälsängrar och malar, det lönar sig därför att uppbevara ullplagg, som inte är i användning, i lufttäta påsar eller lådor.