Usein kysytyt kysymykset

Onko langassa muiden lammasrotujen villaa?

Kampalanka kehrätään Pirtin Kehräämössä pääasiassa pehmoisesta suomenlampaan villasta. Lisänä käytetään tarvittaessa risteytysrotujen villaa, jota on kehräämön antamien tietojen mukaan korkeintaan 30 % villasta. Liharotujen villa ei ole tarpeeksi hienoa kampalankaan.

Miksei lankaa saa konepestä?

Aurinkokehrän langat eivät ole superwash-käsiteltyjä. Vain superwash -käsiteltyä lankaa saa pestä koneessä normaaliohjelmilla, mutta pesukoneen käsinpesuohjelma on riittävän hellä myös käsittelemättömille langoille.

Superwash -käsittelyssä langan pinta käsitellään vahvoilla kemikaaleilla ja siihen ”valetaan” muovipinnoite, mikä estää villan huopumisen, mutta samalla myös villan omat hyvät ominaisuudet menetetään. Superwash -käsittely ei siis vastaa Aurinkokehrän käsitystä ekologisesta ja kestävästä tekstiilituotannosta.

Missä langat on kehrätty?

Langat kehrää Pirtin kehräämö, joka sijaitsee Mikkelissä ja on jo vuodesta 1949 asti jalostanut suomalaista lampaanvillaa.

Mikä on tuotteiden kotimaisuusaste? Mistä värit ovat peräisin?

Langoissa käytettävä villa on 100% kotimaista ja se kehrätään Suomessa. Kaikki värjäystyö myös tehdään Suomessa. Ainoastaan värit tulevat muualta: Indigo, josta sinisen sävyt ovat peräisin, on meksikolainen Reilun kaupan tuote. Muut kasvivärit ovat ranskalaisia, ja niillä on GOTS-luomusertifikaatti. Kylmät punaiset värit ovat peräisin hyönteisistä. Niille ei ole sertifikaattia, mutta niiden ylivoimainen riittoisuus ja värinkesto tekevät käytöstä perusteltua.

Miksi kannattaa suosia luonnonväreillä värjättyä kampavillalankaa tavanomaisten villalankojen sijaan?

Suurin osa Suomessa käytetystä lampaanvillasta tulee ulkomailta, kun taas suomalaisten lampaiden villasta valtaosa jää hyödyntämättä. Suosimalla kotimaista, luonnonvärein värjättyä villaa varmistamme paikallisen tekstiilituotannon ja -osaamisen säilymisen, kuljetusmatkat jäävät lyhyiksi ja tuotantoketjun kaikki vaiheet ovat tunnettuja.

Aurinkokehrän langat eivät sisällä haitallisia kemikaaleja ja kaikki villan luontaiset ominaisuudet ovat tallella. Villa on superwash -käsittelemätöntä suomalaista lampaanvillaa, eikä sisällä nylonia tai muita keinokuituja. Värit ovat tiivisteitä luonnonväriaineista kuten indigosta ja krapista (väreistä lisää täällä). Värit kiinnitetään lankaan puretusaineella, alunalla, jota on käytetty perinteisesti kasvivärjäyksessä. Mitään muuta lankoihin ei tule, mutta silti langat loistavat monissa, kauniissa väreissä. Aurinkokehrän langat valmistetaan mahdollisimman ekologisesti ja kestävästi, johon koko Aurinkokehrän filosofia nojaa.

Ovatko tuotteet allergisoivia?

Pieni osa ihmisiä on allergisia lampaanvillalle tai siinä olevalle lanoliinille, mutta muita Aurinkokehrän langat eivät allergisoi. Niissä ei ole kemiallisia käsittely-ja viimeistelyaineita, mm. muovipinnoitetta, kuten superwashissa. Langoissa voi olla alkuun hienoinen lampaan tuoksu.

Pisteleekö tai kutittaako lanka?

Alussa villa voi hieman pistellä, mutta käytössä materiaali pehmenee parissa viikossa! Suomenlampaan villa on laadultaan pehmoista, ja kampalankoihin valikoidaan vain hienoin villa. Kampalanka onkin erityisen pehmeää lankaa, koska siinä langasta on kammattu pois lyhyet, pistelevät kuidut.

Miten villaa tulee hoitaa?

Villan paras puhdistuskeino on tuulettaminen, koska villa puhdistuu ulkoilmassa itsestään. Tahrautunut villavaate pestään käsin tai tarvittaessa pesukoneen käsinpesuohjelmalla (ei hienopesuohjelmalla!) neutraalilla hienopesuaineella. Tärkeää on kuivata villa tasossa, ei ripustaa roikkumaan, ja muotoilla vaate heti pesun jälkeen. Villa kestää hyvin vesipesua. Villa on turkiskuoriaisten ja koiden herkkua, joten käyttämätön villavaate kannattaa säilyttää ilmatiivissä pussissa tai laatikossa.