Luonnonväriaineilla värjätty villalankamallisto

Kasvivärit ovat ekologisia ja eettisesti tuotettuja, jo vuosisatojen aikana hyviksi ja kestäviksi koettuja luonnonväriaineita.

Värien kiinnittämiseen käytetään vain alunaa, joka on myrkytön puretusaine.

indigo

Indigo

Indigofera tinctoria- tai keskiamerikkalaisen Indigofera suffruticosa -kasvin lehdistä erotetaan indigo väriaine liuottamalla sen esiaste indigaani veteen ja hapettamalla se pigmentiksi. Väri ei ole vesiliukoinen, joten värjäysprosessissa tulee väri pelkistää ja hapettaa langalle. Tätä kutsutaan kyyppivärjäykseksi. Se on vaativampi prosessi kuin muiden luonnonvärien värjäys puretusaineita käyttäen, ja on tehtävä erikseen.

Reseda

Reseda Luteola – latinankielinen nimi viittaa luteoliiniin, hyvin vahvaan ja kestävään keltaiseen väriaineeseen, jota kasvissa on. Sitä on viljelty laajalti värjäyskäyttöön kautta historian, erityisesti koska se indigon päälle värjättynä muodostaa kauniita kirkkaita vihreän sävyjä.

wikipedia

Lacca

Laccifer lacca kilpikirva tuottaa Lacca-väriaineen. Hyönteisnaaraat valtaavat emopuun ja erittävät harsia, joka kerätään oksilta, ja josta väriaine erotetaan. Hartsista saadaan huonekalujen kiillottamiseen käytettävää schellakkaa.

Coloria

Krappi

on matara-sukuisen Rubia tinctoria kasvin juurista saatava väriaine, joka antaa vahvoja lämpimän punaisen, oranssin ja tiilenpunaisen sävyjä.

Värimatara

Kokenilli

Kirkas kylmä punainen saadaan kaktuksen lehdillä elävän Coccus cacti – kilpikirvan kuoresta. Ne ovat peräisin Etelä-Amerikasta ja niitä viljellään väriaineeksi, nykyään pääosin kosmetiikkateollisuuden käyttöön.