Vastuullisuus

Paikallista tuotantoa kertakäyttökulttuuria vastaan

Aurinkokehrän kantavana ajatuksena on tarjota kokonaisvaltaisesti kestävä tuote, myrkyttömästi tuotettu tekstiilimateriaali, jonka tuotantoprosessin on läpinäkyvä. Materiaalit ja tuotantoprosessi on pyritty suunnittelemaan niin, että ne kuormittavat mahdollisimman vähän ihmisiä ja ympäristöä.  Kotimaiset materiaalit  pitävät yllä paikallista tekstiilituotantoa ja -osaamista ja vahvistavat paikallistaloutta.

Valtaosa Suomessa käytetystä villasta tulee ulkomailta, ja Suomessa tuotetusta villasta taas suuri osa menee lampurien resurssipulan vuoksi hukkaan. Tekstiilituotanto on siirtynyt suureksi osaksi maihin, joissa työolojen valvonta on heikkoa, ja värjäys ja muu tekstiilien käsittely kuormittavat sekä ympäristöä että tekstiilityöläisten terveyttä. Näiden lisäksi esimerkiksi mikromuovit, luonnonvarojen kestämätön käyttö ja ilmastonmuutos ovat ikäviä kääntöpuolia nopeatempoiselle, kertakäyttökulutusta suosivalle vaateteollisuudelle.

Askel reilumman ja läpinäkyvämmän tuotantoketjun suuntaan on välttämätön, jotta voimme yhdessä osoittaa, että toisenlaisetkin ratkaisut ovat mahdollisia!   

Materiaalina kestävä villa

Aurinkokehrän langat valmistetaan suomalaisesta, teollisesti käsittelemättömästä villasta, joka kehrätään ja värjätään Suomessa.

Villantuotantoon liittyy kansainvälisesti monia ympäristöön ja eläinten kohteluun liittyviä ongelmia, kuten lampaille tuskallinen mulesing-käsittely, valtavien laumojen aiheuttama eroosio sekä villan käsittelyyn liittyvien haitallisten kemikaalien päästöt. Pienillä, kotimaisilla lammastiloilla näitä ongelmia ei kuitenkaan synny, ja suomalaista, teollisesti käsittelemätöntä lampaanvillaa voikin pitää kestävämpänä valintana. Lisäksi puuvillaan, viskoosiin ja moniin keinokuituihin verrattuna villan tuotannon veden- ja energiankulutus on pientä, joten se on niiltäkin osin kestävämpi valinta.

Villa materiaalina on pitkäikäinen. Koska villaa ei tarvitse pestä usein, vaan se puhdistuu tuulettamalla, jäävät myös käytönaikaiset ympäristövaikutukset, kuten energian- ja vedenkulutus, pieniksi. (Lisätietoja villan hoidosta täällä.) Toisin kuin usein villan lämmittävänä välikerroksena korvaavasta fleecestä, villasta ei luonnollisestikaan irtoa pestessä vesistöjä kuormittavaa mikromuovia. (Lisätietoa mikromuoveista esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen sivuilta.)

Myrkyttömästi käsitelty villa

Aurinkokehrän tuotteet värjätään luonnonväriaineilla, joko itse tai yhteistyössä kotimaisen värjäämön kanssa.Useat Aurinkokehrän käyttämät väriaineet on ekosertifioitu, eivätkä ne sisällä raskasmetalleja tai muita ympäristölle haitallisia aineita. Käytetyt väriaineet ovatkin synteettisiä reaktiivivärejä turvallisempia sekä ympäristölle että värjärille. Aurinkokehrän lankoja ei myöskään ole käsitelty ympäristöä kuormittavalla superwash-käsittelyllä.

Lähituotantoa ja kulttuuriperinnön vaalimista

Aurinkokehrän langat ovat lähituotantoa ja vaalivat vuosituhantisia kankaiden ja materiaalien luonnonvärjäyksen perinteitä. Kun tuote on materiaalista alkaen tuotettu ja tehty Suomessa, on koko tuotantoketju läpinäkyvä: villat pientiloilta, kehruu Hiirolassa ja värjäys Tammisaaressa. Näin säilytetään myös tekstiilialan osaamista Suomessa. Värit tulevat Ranskasta luotettavalta tuottajalta.

Suomenlampaalla puolestaan on suuri merkitys osana elävää kulttuuriperintöämme ja se myös ylläpitää arvokkaita perinnemaisemia, maanviljelyn muuttumisen myötä uhanalaisiksi muuttuneita ekosysteemejä.