Muotoilija

Aurinkokehrä syntyi yhden naisen intohimosta luoda terveellinen ja turvallinen tuote, joka ei vahingoita ihmistä eikä luontoa

Anna Vasko

Tekstiilisuunnittelija, värjäri ja kouluttaja

Eettisyys ja ekologisuus on minulle kokonaisvaltainen elämäntapa ja filosofia. Haluan luoda uutta, kokonaisvaltaisen kestävää tekstiilikulttuuria, johon kuuluvat sekä vaatteet että kodintekstiilit –  puhumattakaan julkisten tilojen tekstiileistä! Se merkitsee muun muassa kestävän, puhtaan ja kotimaisen materiaalin käyttöä, mahdollisimman vähäistä haitallisten kemikaalien käyttöä, hellää huolenpitoa valmiista vaatteesta sekä tekstiilijätteen määrän vähentämistä. Siksi olen valinnut suomenlampaan villan ja siitä suomessa valmistetun kampalangan, jota värjään itse värjäämössäni Inkoossa tai yhteistyössä kotimaisen värjäämön kanssa.
Värit ja värjäys ovat kiinnostaneet minua niin kauan kuin muistan. Luonnonvärit ovat kulkeneet mukana jo 80-luvulta saakka, mutta vuonna 2011 Ranskassa järjestetty luonnonvärisymposium ISEND oli käännekohta: sieltä löydetyt kontaktit, kuten luonnonväritiivisteiden tuottaja, antoivat sysäyksen Aurinkokehrän synnylle. Luonnonvärjäyksessä värien käyttäytyminen täytyy tuntea hyvin tarkasti, jotta saadaan aikaan haluttu sävy. Aikuisopintojeni opinnäytetyössä tutkinkin luonnonvärejä ja kehitin reseptipankkini, josta syntyi Aurinkokehrän värimallisto.
Minulla on pitkä opiskelu- ja työhistoria värjäyksen ja kankaanpainon parissa. Oma herkistymiseni tietyille synteettisille värjäyskemikaaleille sinetöi päätökseni siirtyä käyttämään vain luonnollisia väriaineita, jotka eivät vahingoita ihmisiä eivätkä luontoa. Haluan tuoda tarjolle terveellisen, myrkyttömästi tuotetun tekstiilimateriaalin, jonka tuotantoprosessin tunnen läpikotaisin.

Koulutuspalveluja ja asiantuntemusta luonnonvärivärjäyksestä sekä kankaanpainosta

Värjäyspalveluiden lisäksi tarjoan kursseja ja työpajoja sekä välitän luonnonvärimateriaaleja. Seuraan tiiviisti kansainvälistä tutkimusta ja uutta kehitystyötä luonnonvärien saralla ja olen ilokseni saanut huomata, että nykyään on tarjolla paljon kiinnostavia mahdollisuuksia. Tarjoan suunnittelupalveluita sekä kursseja luonnonväreillä värjäämisestä ja kankaanpainosta. Voin myös tulla pitämään alustuksia ja keskustelemaan aiheista kiinnostuneille ryhmille. Ota rohkeasti yhteyttä!