Mallisto

Aurinkokehrän upeat värit syntyvät eettisesti ja ekologisesti tuotetuista luonnonväriaineista, myrkyttömästi ja turvallisesti. Valmistusmateriaalina on pääosin kestävä, puhdas ja pehmoinen suomenlampaan villa, jonka kauniit luonnolliset värit täydentävät ja syventävät luonnonvärien sävyjä. Pientiloilta peräisin olevasta villasta on kampalankaan valikoitu vain hienoin ja siitä on kammattu lyhyet kuidut pois. Siksi Aurinkokehrän langat ovat erityisen pehmeitä.

Sukkalanka on karstalanka, johon kestoa on saatu kahden erilaisen villan sekoituksella ja tiukalla kehräyksellä.

Luonnonväreillä käsin värjätty villalankaa on saatavana viittä vahvuutta:

  • käsin neulontaan sopiva paksumpi: 110 x 4 tex, 210m / 100g (puikot 3-4),
  • esimerkiksi huiveihin, sormikkaisiin sekä myös koneneulontaan soveltuva riittoisa ohuempi: 90 x 3 tex, 360m / 100g (puikot 2 – 2,5)
  • 1000m puolilla saatava kasisäikeinen kampalanka, loimeksi, neulekonelle, virkkaukseen ym.
  • noin 50 g kerissä myytävä pitsilanka (90 x 1 tex, 540 m / 50 g).
  • 100% villasukkalanka, kaksisäikeinen karstalanka, (n. 100m / 50g)

Kasvivärit ovat ekologisia ja eettisesti tuotettuja, jo vuosisatojen aikana hyviksi ja kestäviksi koettuja luonnonväriaineita.

Värien kiinnittämiseen käytetään vain alunaa, joka on myrkytön puretusaine.

Indigo

Indigofera tinctoria- tai keskiamerikkalaisen Indigofera suffruticosa -kasvin lehdistä erotetaan indigo väriaine liuottamalla sen esiaste indigaani veteen ja hapettamalla se pigmentiksi. Väri ei ole vesiliukoinen, joten värjäysprosessissa tulee väri pelkistää ja hapettaa langalle. Tätä kutsutaan kyyppivärjäykseksi. Se on vaativampi prosessi kuin muiden luonnonvärien värjäys puretusaineita käyttäen, ja on tehtävä erikseen.

Reseda

Reseda Luteola – latinankielinen nimi viittaa luteoliiniin, hyvin vahvaan ja kestävään keltaiseen väriaineeseen, jota kasvissa on. Sitä on viljelty laajalti värjäyskäyttöön kautta historian, erityisesti koska se indigon päälle värjättynä muodostaa kauniita kirkkaita vihreän sävyjä.

Krappi

on matara-sukuisen Rubia tinctoria kasvin juurista saatava väriaine, joka antaa vahvoja lämpimän punaisen, oranssin ja tiilenpunaisen sävyjä.

Kokenilli

Kirkas kylmä punainen saadaan kaktuksen lehdillä elävän Coccus cacti – kilpikirvan kuoresta. Ne ovat peräisin Etelä-Amerikasta ja niitä viljellään väriaineeksi, nykyään pääosin kosmetiikkateollisuuden käyttöön.

Suomenlampaan villa

Kampalanka kehrätään Pirtin Kehräämössä pääasiassa pehmoisesta suomenlampaan villasta. Lisänä käytetään tarvittaessa risteytysrotujen villaa, mutta korkeintaan 30%. Liharotujen villa ei ole tarpeeksi hienoa kampalankaan. Villoissa on montaa kaunista luonnollista väriä, jotka muodostavat pohjan Aurinkokehrälangan sävyille.

Käsittelemätön villa vaatii hienovaraista pesua, jottei huopumista tapahtuisi. Säilytä lanka ilmavasti poissa auringonvalosta ja suojaa tuholaisilta luonnollisesti esim. punaseetriöljyn tai -palojen avulla.

Pesu ja hoito

Luonnon väriaineet ovat herkkiä pH:n vaihtelulle ja värit saattavat muuttua vahvojen emäksisten pesuaineiden vaikutuksesta. Suosittelemme siis pesua luonnonmukaisilla, neutraaleilla hienopesuaineilla, kuten Ecoverilla. Luonnonväreillä värjäys on hidas prosessi ja värit vaativat aikaa asettuessaan kuidulle. Ensimmäisissä pesuissa saattaa väriä hieman vielä irrota, mutta se ei tahraa muita kuituja ilman kiinnitysainetta.

Villa hylkii likaa eikä kerää hajuja, eli se tarvitsee vain harvoin vesipesua. Puhdista villatekstiilit säännöllisesti tuulettamalla.

Paikallista tuotantoa kertakäyttökulttuuria vastaan

Aurinkokehrän kantavana ajatuksena on tarjota kokonaisvaltaisesti kestävä tuote, myrkyttömästi tuotettu tekstiilimateriaali, jonka tuotantoprosessin on läpinäkyvä. Materiaalit ja tuotantoprosessi on pyritty suunnittelemaan niin, että ne kuormittavat mahdollisimman vähän ihmisiä ja ympäristöä. Kotimaiset materiaalit pitävät yllä paikallista tekstiilituotantoa ja -osaamista ja vahvistavat paikallistaloutta.

Valtaosa Suomessa käytetystä villasta tulee ulkomailta, ja Suomessa tuotetusta villasta taas suuri osa menee lampurien resurssipulan vuoksi hukkaan. Tekstiilituotanto on siirtynyt suureksi osaksi maihin, joissa työolojen valvonta on heikkoa, ja värjäys ja muu tekstiilien käsittely kuormittavat sekä ympäristöä että tekstiilityöläisten terveyttä. Näiden lisäksi esimerkiksi mikromuovit, luonnonvarojen kestämätön käyttö ja ilmastonmuutos ovat ikäviä kääntöpuolia nopeatempoiselle, kertakäyttökulutusta suosivalle vaateteollisuudelle.

Askel reilumman ja läpinäkyvämmän tuotantoketjun suuntaan on välttämätön, jotta voimme yhdessä osoittaa, että toisenlaisetkin ratkaisut ovat mahdollisia!  

Myrkyttömästi käsitelty villa

Villantuotantoon liittyy kansainvälisesti monia ympäristöön ja eläinten kohteluun liittyviä ongelmia, kuten lampaille tuskallinen mulesing-käsittely, valtavien laumojen aiheuttama eroosio sekä villan käsittelyyn liittyvien haitallisten kemikaalien päästöt. Pienillä, kotimaisilla lammastiloilla näitä ongelmia ei kuitenkaan synny, ja suomalaista, teollisesti käsittelemätöntä lampaanvillaa voikin pitää kestävämpänä valintana. Lisäksi puuvillaan, viskoosiin ja moniin keinokuituihin verrattuna villan tuotannon veden- ja energiankulutus on pientä, joten se on niiltäkin osin kestävämpi valinta.

Villa materiaalina on pitkäikäinen. Koska villaa ei tarvitse pestä usein, vaan se puhdistuu tuulettamalla, jäävät myös käytönaikaiset ympäristövaikutukset, kuten energian- ja vedenkulutus, pieniksi. Toisin kuin usein villan

lämmittävänä välikerroksena korvaavasta fleecestä, villasta ei luonnollisestikaan irtoa pestessä vesistöjä kuormittavaa mikromuovia. (Lisätietoa mikromuoveista esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen sivuilta.)

Lähituotantoa ja kulttuuriperinnön vaalimista

Aurinkokehrän langat ovat lähituotantoa ja vaalivat vuosituhantisia kankaiden ja materiaalien luonnonvärjäyksen perinteitä. Kun tuote on materiaalista alkaen tuotettu ja tehty Suomessa, on koko tuotantoketju läpinäkyvä: villat pientiloilta, kehruu pääosin kotimaisissa kehräämöissä ja värjäys Karjaalla. Näin säilytetään myös tekstiilialan osaamista Suomessa. Värit tulevat Ranskasta luotettavalta tuottajalta. Suomenlampaalla puolestaan on suuri merkitys osana elävää kulttuuriperintöämme ja se myös ylläpitää arvokkaita perinnemaisemia, maanviljelyn muuttumisen myötä uhanalaisiksi muuttuneita ekosysteemejä.